Danskerne er Vilde med Salat og Det Kan Måles

Der var en gang, hvor den danske befolkning primært levede af kartofler og svinekød. Man levede af de madvarer man havde nemmest adgang til, og som var til at betale for. Efterhånden som Danmark er blevet et rigt land, og det er blevet nemmere at importere friske varer fra hele verden, så har danskernes madvaner selvfølgeligt ændret sig en hel del. I dag kan de fleste danske familier finde plads i budgettet til at gå på opdagelse i det internationale køkken, eller i hvert fald sikre at ens egne livretter er at finde på ugens madplan.

En af de ting, som vi har set en enorm interesse for hos de danske madlavere, er salat. Vi er simpelthen så vilde med salat i Danmark, at det kan måles meget tydeligt. Først og fremmest kan det selvfølgeligt måles på mængden af salat der bliver købt af de danske husholdninger. Når supermarkederne opgør hvor meget salat de har købt hjem og solgt, så er det en flot opadgående kurve, der ser ud til at få mere og mere fart på.

Samtidig reflekteres denne tendens også et andet sted med målinger. Nemlig i danskernes gennemsnitlige BMI. Da salat er både sundt og kalorie-let, betyder en øget mængde af salat i danskernes kost nemlig, at mængden af overvægtige danskere også er stærkt faldende. Specielt de unge er hoppet kraftigt med på salat-bølgen, og har en betydeligt sundere BMI, end bare 10 år tilbage.

Det er selvfølgeligt ikke kun typen og mængden af kalorier der indtages, der er sket ændringer for. Danskerne er også begyndt at bruge flere penge på Fila løbesko og lignende fitness-relateret udstyr, fordi sunde fysiske aktiviteter også er begyndt at vokse i popularitet. Vi er ramt af en fitness- og sundhedsstime herhjemme, og det har positive effekter ned igennem hele samfundet. Det er alle samfundslag der er blevet ramt af det, og det betyder et sundere Danmark.

Det er svært at sige, om det er en tendens der holder. Det skulle dog undre os, hvis dette modefænomen bare kan gå hen og gå i sig selv igen. Når først man har oplevet alle de fordele der er ved en sund livsstil, så er det svært at få sig selv til at gå tilbage til usunde kostvaner og alt for lidt fysisk aktivitet. Det at leve sundt bliver hurtigt vanedannende, og det er derfor kun en god ting, at det er blevet så populært. De unge mennesker kan nemlig stifte bekendtskab med alt det overskud og de gode følelser der er at finde i at leve sundt, og naturligt være ekstra afskrækket imod, at spise usund mad eller have en passiv livsstil. Vi er derfor optimistiske omkring udviklingen, og forestiller os at det er noget der vil holde ved i mange år endnu.


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/typeddk/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492