Nu Flyver De Danske Sygehuse Også Mod Skyen

Konceptet omkring ”skyen” er kommer langt længere end muligheden for at dele en fil med en gruppe af venner, som vi så med Dropbox i skyens spæde begyndelse. Det er nu langt mere end det, og det har det danske sundhedsvæsen også fundet ud af.

En af de vigtigste ting skyen bliver brugt til hos de danske sygehuse er at gemme og beskytte informationer omkring patienterne på en sikker måde. Det er personfølsomme oplysninger, som hverken må gå tabt, falde i de forkerte hænder eller blive modificeret. Det er desuden utroligt vigtigt, at en læge hvor som helst i landet kan være sikker på han sidder med de nyeste, mest nøjagtige, oplysninger når han skal tage en beslutning omkring en patients helbred.

Hospitaler har derfor et helt team af erfarne IT folk på lønningslisterne nu om dage. De holder netværket sikkert mod hackere, der forsøger at få uautoriseret adgang til de danske borgeres informationer. I starten blev Cloud computing – af gode grunde – set som et sikkerhedsproblem. Med tiden er skyen dog blevet modnet og hårdfør mod it angreb. Azure fra Microsoft er et godt eksempel på en Cloud-løsning hvor sikkerhed har været første-prioritet under udviklingen.

Så hvorfor er skyen interessant for sygehusene? Der er flere grunde:

  1. Store mængder data kan gemmes billigt

Det koster ned til en tiendedel at købe digital lagerplads i skyen, i forhold til at skulle udvide med de gamle harddiske. Der er desuden grænser for hvor meget lagerplads en enkelt maskine kan trække, så der kommer også udgifter i form af flere servere, kvadratmeter de servere skal stå på, vedligheoldelse med mere, der alt sammen spares når informationen i stedet lægges på skyen.

  1. Fleksibel og sikker informationsdeling

Der er meget høje krav til, hvordan sundhedsvæsnet behandler personfølsomme oplysninger. Der er ikke nogen der må få adgang til oplysninger om paterienter, medmindre en læge eksplicit har givet tilladelse hertil. Cloud computing er fra bunden af bygget til, at styre hvem der kan få adgang til hvilken information hvornår.

  1. Sikkerhed mod datatab

De programmer og processer der kører i skyen skal ofte opdateres. Disse opdateringer er til for at øge sikkerheden, stabiliteten og hastigheden. Ved at køre det i skyen, kan disse opdateringer hentes ind uden nedetid – informationen er altid tilgængelig. Samtidig har Microsoft Azure og andre cloud-tjenester gjort det let at holde backup af al information, så hvis der sker et nedbrud, er intet tabt.

  1. Let integration med mobilen

Når al informationen ligger i skyen, er det lettere at integrere andre systemer med den. Det betyder eksempelvis, at det er hurtigere og nemmere at få udviklet apps i sundhedsvæsnet. Når en patients information kan hentes ind på en håndholdt enhed bliver det lettere for sundhedspersonalet at dobbeltjekke information, og skrive alle detaljer ned mens de står i situationen.


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/typeddk/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492