Sådan Bringer du Huset og Haven Tættere på Naturen

Vi mennesker har i generationer gjort alt hvad vi kan for, at gøre livet lettere og mere komfortabelt for os selv. Vi har huse af mursten og cement, frem for at bo i grotter eller lerhytter. Vi tager hen i supermarkedet for at købe mad til hele ugen, frem for selv at skulle ud på jagt efter byttedyr eller grønt i skoven. Vores liv er på stort set alle områder blevet lettere og lettere med tiden.

Som med så meget andet, så følger der dog også bivirkninger med til disse positive effekter. Intet her i livet er gratis, og det gælder desværre også vores teknologiske og samfundsmæssige fremskridt. Et af de primære problemer nu om dage er, at vi har distanceret os selv så meget fra naturen. Vi kommer fra naturen, og vi var i sin tid en del af naturen. Denne forbindelse med naturen ligger dybt i os, og det er ikke sundt for os, sådan at være helt afskåret fra den. Det manifesterer sig ofte som en form for længsel efter noget, vi ikke helt kan sætte ord på. Vi ved bare, at der mangler et eller andet i vores liv, og at tingene ikke er helt i balance.

Men bare rolig: der er løsninger på problemet. Man kunne selvfølgeligt sige helt farvel til byen, og så flytte langt ud i en skov et eller andet sted. Men det er de færreste der har lyst til at opgive alle de goder, det moderne liv nu engang har bragt os. Samtidig har vi overhovedet ikke nok plads i de danske skove til, at alle danskere kan gå så drastisk til værks. Men det bringer os tilbage til det fantastiske nøgleord: balance. Vi behøver ikke at kaste os ud i ekstremer: vi er ofte bedre tjent med, at finde en balance imellem de forskellige ting.

I stedet for at flytte væk fra dit hjem, for at komme ud i naturen, hvorfor så ikke flytte naturen hen til dit hjem? Vi har brug for at kunne se, dufte og føle naturen. Det kan vi gøre ude i en skov, men vi kan så sandelig også gøre det ude i vores have – hvis vi da  bare sørger for, at indrette haven på rette vis.

Der er forresten ikke nogen grund til at begrænse det til selve haven. Dit hus kan også komme tættere på naturen, hvis du virkelig vil det. Du kan eksempelvis sørge for, at de sternbrædder du har siddende på enden af dine tagspær, ikke er malet over med maling. Mal dem i stedet med en gennemsigtig træbeskyttelse, så du stadig kan se det naturlige træ. Det er ikke alene flot at se på: det er også et skridt imod et liv, der er i bedre harmoni med naturen.

Derefter bør du fylde din have med planter. Det bedste er, hvis planterne ikke bare kan ses, men også kan involvere de andre sanser. Plant nogle velduftende blomster, som kan stimulere din lugtesans. Plant et pæretræ, så du hver sommer kan sætte tænderne i et lækkert hjemmegroet æble. Kun fantasien sætter grænser!


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/typeddk/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492