Sådan Finder du Inspiration til Din Egen Kunst

Når jeg snakker om mine kunstværker med folk, så hører jeg dem tit kalde mig for ”den kreative type”, og deres undskyldning for ikke selv at udtrykke sig på kreativ vis er, at de er en helt anden type. Det giver dog ingen mening overhovedet: jeg tror ikke på at vi er født som specifikke ”typer”, eller bliver låst fast til en senere hen i livet. Jeg tror derimod at vi alle sammen har en helt masse sider af os selv, og vi er meget forsigtige med hvilke af dem vi viser frem i offentligheden.

På et eller andet tidspunkt i din opvækst, har du fundet ud af, at du får gode resultater social og økonomisk, ved at opføre dig på en bestemt måde. Nogle finder ud af, at de får bedre karakterer i skolen fordi de læser godt op på lektierne hjemmefra. Fordi de godt kan lide den ros de får af lærerne, så begynder de at identificere sig selv som den type, der læser bøger og laver sit hjemmearbejde. Andre finder ud af, at folk i deres skoleklasse griner, når de bryder reglerne i skolen eller opfører sig fjollet. Det føles godt, at putte et smil på andre menneskers ansigter, og derfor begynder de at identificere sig selv som en spasmager. Der er intet fysisk forskelligt i, hvordan deres hjerner er opbygget: spasmageren kunne blive til lærerens yndling, hvis blot vedkommende udskiftede deres idé om hvem de er og fandt energien fra et andet sted. Det samme gælder selvfølgeligt den anden vej.

Så vi er et produkt af nogle tilfældigheder kombineret med en naturlig søgen efter social anerkendelse og glæde. Og her er mit bevis: jeg har aldrig tænkt på mig selv som en kreativ type. Jeg tegnede ikke i mine bøger som barn, og jeg hadede at tage på kunstmuseum. Jeg havde bedre styr på matematik end jeg havde på billedkunst. Ingen der kendte mig som barn, ville nogensinde tro, at jeg ville være kunstner i dag.

Men jeg gennemgik en periode i mit liv, hvor jeg havde et behov for at kommunikere min indre verden ud til andre. Det blev tydeligt for mig, at ord var for fattige til at beskrive det. Så jeg begyndte at male – jeg havde ingen anelse om teknikker eller lignende, men jeg lod bare følelserne og intuitionen føre min hånd.

Det kan dog stadig være nødvendigt at finde inspiration. Jeg elsker at finde inspirationen på steder, som ingen forventer – på den måde, bliver min kunst så unik og personlig som muligt. Jeg elsker eksempelvis at bladre rundt på www.bn.dk, hvis jeg forsøger at kommunikere følelser ud omkring ”bevægelse”: eksempelvis rejsen fra ung til gammel, eller noget omkring selvudvikling. En bil er en genial metafor for det, og der er også en masse kreativitet bag bilers design. Så det er den perfekte inspirationskilde for mig.


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/typeddk/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492