Sådan Håndterer Du at Din Hårdeste Kritiker er Dig Selv

Alle mennesker går igennem livet på en måde, der bringer både opture og nedture. Det er bare sådan livet hænger sammen, og vi ville nok reelt ikke have det på anden vis. Hvor kedeligt ville et liv lige være, hvis alt bare gik som planlagt? Og hvor forfærdeligt skulle et liv lige være for, at der ikke af og til var et tidsrum med lys og gode følelser?

Så at livet er en rutschebanetur er hverken nogen overraskelse, eller noget vi bør være ked af. Men det er vores opgave at sikre, at vi kan få mest muligt ud af denne tur, mens den varer. Det største problem i den henseende er faktisk, at vi har det med at være alt for hårde ved os selv.

Tænk tilbage på den sidste større fejltagelse du begik i dit liv. Måske noget fra arbejdet, eller noget der skete i dit forhold til et andet menneske. Jeg ved godt, at det gør ondt at tænke på: men tillad alligevel dig selv at gøre det. Prøv at sætte nogle ord på, hvad det var der skete. De ord du bruger til at beskrive det, er ordene fra din indre kritiker. Du kan se det som en del af dig selv, der ikke var ”til stede” da du gjorde hvad du gjorde (for så ville den stemme have stoppet dig, ikke?), men som nu kigger tilbage og græmmes over det.

Hvad end du gjorde, var det sikkert ikke en særlig god beslutning. Der er altså en vis sandhed i det, din indre kritiker har at sige. Men faktum er, at den selvsamme kritiker ikke gjorde noget i situationen. Hvordan kan det være? Jamen det var ganske enkelt fordi din indre kritiker ikke vidste bedre. Fordi du ikke vidste bedre. Vi handler altid på baggrund af hvad vi ved, på ethvert givet tidspunkt. Det er derfor det ikke giver mening at fortryde ting fra fortiden: vi kan ikke ændre på dem, og vi gjorde hvad vi kunne dengang. Vi må i stedet kigge fremad! Omdan derfor din indre kritiker til en lærer. Lad ikke stemmen dømme dig for fortiden, men brug den til at danne planer for fremtiden.

Lad os tage en af mine egne dumheder som eksempel. Jeg købte en brugt bil fra en person jeg ikke kendte, som jeg havde fundet på en internet annonce. Jeg aner intet om biler, så jeg var bare fristet af, at prisen var så lav. Det viste sig selvfølgelig, at bilen havde alle mulige problemer, som ikke var til at se på overfladen. Det førte til mange hovedpiner og udgifter. Min indre kritiker hadede mig for at have taget den beslutning, fordi jeg med mine nye erfaringer, kunne se at det var dumt at handle på den måde. Men det hjælper jo ikke noget! Jeg vidste det jo ikke dengang, og jeg kan ikke ændre på fortiden nu. Så jeg vendte min indre kritiker til en lærer. Jeg spurgte mig selv ”Hvad gør jeg anderledes, næste gang jeg skal købe en bil?”. Jeg undersøgte sagerne, og lagde en plan for mit næste bilkøb, hvornår end det måtte være. I grove træk handler det om at købe en ny bil, hos Ejner Hessel. På den måde ved jeg at alt er i orden, og at jeg har en anerkendt bilforhandler at kontakte hvis noget alligevel skulle gå galt.


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/typeddk/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492