Smertehelvede? Læs Tre Gode Råd til at Stoppe Smerten

Smerter er utroligt hæmmende for vores liv. De begrænser vores evne til at tænke klart, de gør vores lunte kortere når vi møder modstand og stress, og de er generelt ødelæggende for at vi kan bevæge os frit og leve som glade mennesker.

Din smerte kan skyldes mange ting, og det kan nogle gange være en kamp at finde ud af lige præcis hvad der ligger til grund for din smerte. Vi har nok så mange dygtige læger, både her i Danmark og i udlandet, men vi lever også i et samfund der bliver mere og mere travlt. Det kan være svært for lægen at finde tid til lige præcis dig, når der er 10 andre patienter der skal tilses hurtigst muligt. Den ekspertise lægen ligger inde med er for det meste kun værdifuld, hvis han får mulighed for at have en enkelt sag liggende i baghovedet mens han laver noget andet. Vi har allesammen haft oplevelsen af at “regne den ud” mens vi stod under bruseren – vi tænkte egentligt ikke bevidst på problemstillingen, men lige pludseligt var der noget der faldt i hak. Eftersom lægerne i vores moderne samfund ikke kan få den nødvendige tid til at få deres “aha!”-oplevelser, må patienterne ofte selv ud og lede efter hvad der kan være i vejen. Her er nogle gode råd på din rejse mod at stoppe smerterne.

 

Pas på med selvdiagnosticering

Som sagt har lægerne svært ved at sætte tid af til den enkelte patient, og du kan derfor være nødsaget til at tage sagen i egen hånd. Takket være internettet er vi allesammen kun få sekunder fra videnskabelige artikler, diagnose- og symptomlister samt husmoderråd og erfaringer fra diverse blogs. Man bør dog navigere varsomt i den informationsstrøm – stort set alle sygdomme har symptomer som “svimmelhed” og “let kvalme”, og man kommer derfor let til at selvdiagnosticere sig selv med den værst tænkelige sygdom der har det mindste overlap med sine oplevelser. Opgiv ikke lægerne helt – læs op på din egen teori, og præsenter den for din læge. Lyt til hans feedback, og tag den der fra.

 

Overvej fysioterapi

Mange forskellige former for smerter, der kan være svære at årsagsbestemme, kan ske at nyde godt af en tur til en fysioterapeut. Her får man typisk også mulighed for at få øvelser med hjem, eller træne på hold med andre der har lignende problemer. Vi kan lære rigtigt meget om os selv og vores smerte ved at udvide vores viden omkring vores bevægelse og fysik. Jo bedre vi forstår vores egen situation, jo mindre skræmmende er den – og angst har en tendens til at forværre smerter.

 

Bliv scannet

Alt efter hvor din smerte sidder, kan det give et helt nyt indblik i årsagen til dine smerter at du får en ultralydsscanning. En sådan scanning giver vigtig information omkring vævets tilstand, og kan endda foretages mens et led eller en muskel er i bevægelse og derved identificere problemer der kun opstår i bestemte situationer. Med en scanning i hånden vil du typisk have bedre mulighed for at blive sendt videre til en speciallæge der kan hjælpe dig.


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/typeddk/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492